Elektronik (Çipli) Hayvan Kulak Küpeleri
Türkiye’nin en önemli ekonomik faaliyetlerinin başında gelen hayvancılıkta elektronik (çipli) küpe büyük öneme sahiptir. Hayvan küpesi özellikle büyük çaplı hayvan yetiştiricileri tarafından günlük hayvan takip işlerinde mutlaka yararlanması gereken bir üründür. Klasik hayvan kulak küpesi hayvanın kimlik kartıdır. Bu bilgiler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından işlenir ve TÜRKVET veri tabanında saklanır. Yıllık olarak ülke genelinde var olan hayvan sayısının ve durumlarının tespitinde önemli rol oynamaktadır.
Elektronik (çipli) küpe ise hayvan küpelerinden bir adım daha öne geçerek çok daha büyük avantajlar sunmuştur. Yeni hayvan yetiştiriciliğine adım atan ya da daha önce hayvanlarında küpe kullanmayıp ilk kez başvuru yapacaklar için elektronik (çipli) küpe hakkında bilinmesi gereken detaylar şu şekilde sıralanabilmektedir:
1- RFID Kulak Küpesi Nedir ?
RFID teknolojisi ile üretilen kulak küpeleri uzaktan yönetilebilme özelliğine sahiptir. Bu küpelerde 2 ayrı türde iletişim sistemi kullanılmaktadır.
Büyükbaş hayvan takip sisteminde RFID küpenin içinde FDX-B ya da HDX iletişim sistemi kullanılmaktadır. Ancak küçükbaş hayvan takip sisteminde sadece FDX-B kullanılmaktadır. Bu teknoloji sayesinde hayvanlara dokunmaya gerek kalmadan gün boyunca bulundukları yerdeki işlevleri hakkında bilgi alabilir ve günlük sayımda hayvan tespiti çok kolay şekilde yapılabilmektedir.
2- Elektronik (Çipli) Küpe Avantajları Nelerdir?
Elektronik (çipli) küpeler birçok yönü ile avantaj sağlar. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta günlük işlemler yanı sıra özellikle sayım ve takip işlemi ciddi bir zaman kaybına sebep olmaktadır. Normal kulak küpesi yerine elektronik (çipli) küpe kullanılması için başlıca avantajlar şunlardır:
- Elektronik (çipli) küpe normal küpelere göre çok daha dayanıklıdır. İki kulağa da uygulandığı için dayanıklılık konusunda çok uzun yıllar üstün performans sergiler.
- Elektronik (çipli) küpeler yüksek sıcaklığa karşı dirençlidirler.
- Bu küpeler sağ ve sol kulağa iki ayrı küpe takımı şeklinde uygulanır. Bir kulakta hayvanın kimlik numarası yazılı olur bu küpe klasik küpeye benzer ve plastiktir. Diğer kulakta ise çipli bir kulak küpesi takılı olur. Bu çipli küpede 15 haneli bir numara yer almaktadır.
- Elektronik çipli küpe üzerinde yer alan numara uzaktan okunabilir olduğu için hayvanları zorla tutup sistem okuması yapılmaz. Küpe kirlenmişse temizlemek zorunda olunmaz. Bu sistem sayesinde özellikle büyük çiftliklerde günlük sayımlar tek tuşla yapılmaktadır. Bu sayede zaman kaybının önüne geçilmektedir.
- Hayvan çiftliklerinde hata oranını en aza indirgeyen bir sistemdir. Hayvanlara ait yemleme, doğum, tartım ya da sağım gibi bilgiler konusunda işlem sırasını düzenleme işini yapmaktadır. Bu özelliği sayesinde bir hayvan için yanlışlıkla birden fazla işlem yapılmamış olur ve ayrıca işlem görmeyen hayvan da kalmamış olur.
Hayvanlarda Elektronik (Çipli) Küpe Neden Kullanılır?
Hayvanlarda elektronik çipli küpe kullanımı Türkiye ve Avrupa ülkelerinde özellikle büyük çaplı çiftliklerde tercih edilmektedir. Bunun en önemli sebebi zaman kaybını ve hata oranını yok denilecek kadar en aza indirgemektir. Hayvanları günlük sabah ve akşam saymak, bunların doğum işlemlerini takip etmek, sağım işlemlerini koordine etmek büyük zaman ve sorumluluk istemektedir. Bunun için yıllarca hayvan çiftliklerinde hayvan sayısı ile orantılı personeller çalıştırılmıştır. Ancak personel varlığı hataların önüne yine de geçememiştir. Üstelik ciddi anlamda zaman kayıpları yaşanmasına sebep olmuştur.
Elektronik (çipli) küpeleme işleminde hayvanların sağımından doğumuna her işlem kayıt altına alındığı için hem süreden hem de hatadan tasarruf edilmektedir. Bu özelliği sayesinde özellikle Avrupa ülkelerinde en çok tercih edilen küpe modeli olmuştur.
Küpsan Elektronik (çipli) küpe modelleri ISO 11784 ve ISO11785 e uygun tekniklerde üretilmektedir. Bu sebeple kalite yönetiminde kesinlikle kusursuz ürünlerle alıcılarımıza hizmet etmekteyiz.
Elektronik (çipli) küpelerde işlenen her türlü veri hayvan bilgilendirme sistemine hızlı şekilde işlenmektedir. Bu sayede hayvan yetiştiricileri sadece hayvan ile ilgili büyütme ve sağlık konularına odaklanmaktadır. Sistemik olarak diğer işlemlerin tümü bu küpeler sayesinde kontrol altında tutulmaktadır.
3- Elektronik (Çipli) Küçükbaş Hayvan Küpesi
Küçükbaş hayvan küpesi takma işlemi her yaşta koyun türü hayvana uygulanmaktadır. Keçi ya da koyun türlerinde yeni doğanlardan tutun satılmaya hazır diğer küçükbaşlara kadar her hayvanda elektronik hayvan küpesi takılabilmektedir.
Özellikle bilinmesi gereken husus, küçükbaş hayvan yetiştiricileri için tek tek sayımın oldukça zor olduğudur. Küçükbaş hayvancılıkta var olan sürü olayı için en başarılı kontrol sistemi elektronik takip sistemidir.
4- Elektronik (Çipli) Hayvan Küpesi Nasıl Alınır?
Elektronik (çipli) küpelerin en önemli amaçlarından birisi hastalıkların kontrol edilmesi ve hayvanlarda sağlıklı/hasta ayrımına kolay gidebilmektir. Bu nedenle çipli küpe almak isteyenler öncelikle bağlı oldukları il ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvan Bakanlığı müdürlüklerine bizzat başvuru yapması ve öncelikle kimlik yerine geçen klasik küpe başvurusu yapması gereklidir.
Aynı zamanda elektronik (çipli) küpe taktırmak istenildiği de belirtilmelidir. Başvurusu yapılan küpenin numarasını elektronik (çipli) küpe üretimi yapan bir firma ile anlaşarak sisteme kaydettirmeli ve küpe takım işlemine başlanılmalıdır.
5- Çipli Kulak Küpesi Fiyatları
Çipli küpe taktırmak isteyen hayvan sahipleri için fiyatlandırmada esas kriter firmanın alanında kesinlikle kuvvetli referanslara sahip olmasıdır. Hayvancılık alanında iyi uygulama yapması, düşme oranı konusundaki başarısı ve genel müşteri memnuniyeti oldukça önemlidir. Bu yüzden alınan küpe fiyat tekliflerinde direkt fiyata odaklanmadan piyasa doğru analiz edilmelidir.
Koyun küpesi fiyatları ile büyükbaş hayvan küpesi fiyatları arasında fark vardır. Büyükbaşlarda kullanılan küpelerin ebatları çok daha iri ve içinde kullanılan işletim sistemi farklıdır. Küçükbaş hayvanlarda kullanılan işletim sistemi tek tiptir. Bu nedenle hayvan cinsine göre fiyat teklifi almak en doğru seçim olacaktır.
6- Büyükbaş Küpe Sökme İşlemi
Büyükbaş hayvanlarda takılı olan küpe çıkarılmak isteniyorsa bunla ilgili küpe sökme pensi kullanılmaktadır. Pens ile küpe içinde dişi kısım kesilir ve küpenin dişi ve erkek parçaları kulaktan ayrılır. Bu şekilde uygulanan küpe sökme işlemi sığır tipi hayvanın kulağına zarar vermez. Ancak aksi halde elektronik (çipli) küpenin elle çıkartılması mümkün değildir.
Küpsan elektronik (çipli) küpe üretiminde Avrupa standartlarında bir çizgide ilerlemektedir. Türkiye ile beraber pek çok Avrupa ülkesine bu hayvan takip sistemini başarılı şekilde kurmaktadır. Çok daha profesyonel hayvancılık yapmak isteyenler için en doğru seçim elektronik kulak küpeleridir. Bu nedenle eğer işinizde teknolojik adımlarla daha profesyonellik olsun istiyorsanız siz de elektronik küpeler ile en doğru hayvan takip sistemini tesislerinizde kurabilirsiniz.
Hayvanlarınızın doğum, sağım, tartım ve hastalık gibi tüm bilgilerini kurulan uzaktan takip sistemi hızlı ve pratik şekilde kayıt altına alabilirsiniz. Bu sayede çok daha profesyonel hayvancılık işlemlerini yürütebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, tek tuşa basıp hayvanlarınızın günlük rutinlerini kayıt altına almaktır.
Amacımız hayvancılık konusunda teknolojik gelişmeler ile bu alanı çok daha uygulanabilir hale getirmektir. Özellikle Türkiye genelinde hayvancılık alanında atılan bu teknolojik adımla genç girişimcileri de hizmetlerimiz ile desteklemeyi hedefliyoruz.
Küpsan küpeleri ile ilgili fiyat teklifi almak için mutlaka resmi web sitemizdeki irtibat numaralarından iletişime geçebilirsiniz. Hayvan sayısı ve yapılacak çalışmanın kapsamına göre en doğru fiyatlandırma ile sizler için çalışma sunabiliriz.