Küçükbaş Hayvan Numaratörü Nedir? Koyun Numaratör Fiyatları 2022
Küçükbaş hayvan numaratörü, hayvanların damgalanması sonucunda tasmalarına takılan araçlardır. Hayvan boyun kısmında yer alan küçükbaş numaratör kayışı sayesinde kabaca bir kimlikleştirme oluşturulmaktadır. Kimliğe benzer bu numaralar her bir hayvanın kendine özel verilerin işlenmesinde yardımcı olmaktadır. Sadece küçükbaşlarda değil, büyükbaş numaratör kayışı da aynı amaçla hayvan işaretleme için kullanılmaktadır.
Küçükbaş Hayvan Numaratörü Kimler Tarafından Kullanılır?
Küçükbaş hayvan sahibi olan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Sahipler tarafından küçükbaş kulak arkasına takılacak olan metal uçlu bir sayı bilgisi olabilir. Ancak bunun dışında küçükbaş, büyükbaş hayvan sahipleri tarafından numaratör kayışı da kullanılabilmektedir. Burada temel amaç sadece hayvanın bir numaraya sahip olmasıdır.
Kuzu Koyun Numaratör Fiyatları 2022 Bilgisi | Koyun Damgalama Aparatı Fiyatları
İnternet üzerinden satışa sunulan küçükbaş hayvan numaratörü fiyatları çok çeşitlidir. Her bir numaratör farklı bir hayvana göre dizayn edilmiştir. Ayarlanabilir olması en büyük özelliklerindendir. Fakat kimilerinde belirli bir uzunluk söz konusudur. Genel itibari ile daha kaba hayvanlar için alınacak numaratörlerin fiyatları da artış göstermektedir.
Ortalama olarak koyun numaratör fiyatları 150 TL ile başlangıç yapmaktadır. Ancak koyun numaratör ücretleri güncel anlamda çok değişecektir. Bunun için satış noktalarından doğru bilgi edinmek gerekir. Hayvanın boyun genişliğine bağlı olarak koyun kuzu numaralandırma için tercih edilecek numaratör fiyatı alınmalıdır.
Koyun Numaratör Kayışı Nereden Alınır?
Koyun numaratör damga için kayış alabilmek adına çeşitli adresler tercih edilebilir. Numaratörlerin satış noktaları e-ticaretin gelişmesi ile birlikte internet üzerinde de yaygınlaşmıştır. Birçok firma özellikle bu alanda küçükbaş numaratör kayışı satışı sağlamaktadır. İnternet üzerinde minik bir araştırma yaptıktan sonra kısa sürede satıcılara erişmek mümkün.
Her ne kadar kuzu ya da koyun numaratör satışı çok sayıda internet sayfası üzerinden sağlansa da kalitesine dikkat edilmeli. Özellikle uzun süreli kullanım elde etmek ve hayvana da zarar vermemesi amacıyla iyi araştırma yapılmalı. Aksi takdirde herhangi bir markadan alınan numaralı koyun tasması kısa sürede deforme olacak istenen performansı göstermeyecektir. Bahsedilen sebeplerden dolayı çok sayıda firma tarafından satılmasına aldanmadan dikkatle alışveriş sağlanmalı.
Numaralı Koyun Tasması Kullanmak Zorunlu mu? Küçükbaş Hayvan Numaratörü Zorunlu mu?
Hayvan sahipleri tarafından küçükbaş hayvan numaratörü konusunda bilgi sahibi olunsa da kullanımının zorunlu olup olmadığı konusunda tereddütler oluşmaktadır. Çiftlikte ya da açık alanda hayvan yetiştiriciliği yapan tüm sahipler için zorunlu bir uygulamadır. Hayvanların karışmaması, var olan cins ve aynı zamanda hastalıkların takibinin yapılması adına kimlikleştirme yapılmalıdır.
Hayvanlar arasında ayrım yapmanın ötesinde küçükbaş hayvan numaratörü Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da talep edilmektedir. Oluşturulan kimliklerin bakanlık tarafından bir sistem üzerine kaydı gerçekleştirilir. Kayıt sayesinde hayvanın satışı sırasında alıcı kişinin bilgi edinilmesi sağlanır. Aynı zamanda bakanlık üzerindeki kayıt sayesinde ekonomik anlamda bu yönde çalışıldığı bilgisi de resmi olarak duyurulmaktadır.
Koyun Kuzu Numaralandırma Neden Yapılır?
Küçükbaş hayvan numaratörü uygulamasının yapılma sebepleri çok fazladır. Öncelikle temel amaç çok sayıda hayvanı birbirinden ayırt etmektir. Böylece hayvanların var olan bilgileri birbirine karışmadan özelleştirme yapılacaktır. Her bir hayvan değerlendirme ya da hastalık kontrolünde karışmadan hedefe bağlı olarak kullanılabilir.
Uygulamanın temel amacı hep sahibe hem de satış amacıyla hayvan yetiştiriliyorsa olası alıcıya bilgi vermektir. Kullanılan küçükbaş hayvan numaratörü ile hayvana ait cins ve kişisel bilgiler sabitlenir. Irkı ve kilosuna varana kadar güncelleme yapılır. Bunun dışında varsa hastalığı yoksa da sağlıklı oluşu bildirilir.
Elde var olan hayvan sayısını saptamak ve bu sayıyı kontrol edebilmek amacını da taşımaktadır. Özellikle çiftlik gibi çok sayıda hayvanın bulunduğu alanda ayrımı yapmak için oldukça önemlidir. Örneğin koyunları kendi arasında ayırırken aynı zamanda koyun ve keçileri de birbirinden ayırtmak adına etkili bir yöntemdir.
Koyun Kuzu İşaretleme Nereden Kontrol Edilir?
Belirli bir sistem üzerine kayıt edilmediyse kontrol edebilecek alan da söz konusu değil. Yalnız Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesine küçükbaş hayvan numaratörü bilgisi girildiyse bizzat bu siteden kontrol edebilirsiniz. Tarım ve Orman Bakanlığı özellikle hayvancılık alanında uğraşan kişilere kolaylık sağlamak amacıyla özel site geliştirmiştir. Sitede numarayı girdikten sonra hayvana dair bilgileri bulabilirsiniz.
Küçükbaş hayvan numaratörü sonucunda oluşan numaralarla kontrol bahsedilen site üzerinden yapılır. Eğer büyükbaş hayvan numaratörü kullandıysanız e-devlet de size yardımcı olacaktır. E-devlete giriş yaptıktan sonra büyükbaş hayvan numaratörü sorgulama yazarak gerekli sayfaya erişim sağlayabilirsiniz.
Koyun Numaratör Damga ile Hangi Bilgiler Elde Edilir?
Sahip olunan canlılar için küçükbaş hayvan numaratörü yapılmasıyla farklı bilgiler sistem üzerine kayı edilebilir. Hayvanın ırkı, cinsi, doğum tarihi gibi temel bilgiler işlenir. Bununla birlikte küçükbaş hayvan numaratörü kullanmanın temel amaçlarından birisi de var olan hastalıkların belirtilmesidir. Hastalık bilgileri de yer alacaktır.
Küçükbaş hayvan numaratörü aynı zamanda varsa hayvanın kullandığı ilaçların bilgisini de içerebilir. Temelde hayvana dair sağlık ve ırk açısından tüm bilgiler kayıt edilecektir. Böylece tek bir noktadan hayvana dair bilgiler kısa sürede erişilebilir.